El futur del Barça és La Masia

El Senyor Ramon, el primer Think Tank relacionat amb el Barça, va presentar ahir a la Sala B-Luz de Gas de Barcelona els primers resultats del treball d’anàlisi que està duent a terme al voltant de La Masia, l’escola de formació dels joves talents blaugranes i referent mundial del futbol base.

Aquest treball d’investigació es basa en entrevistes i trobades amb diferents personalitats i estaments de l’àmbit de l’esport formatiu a fi de recollir dades i opinions expertes per extreure el que seran les línies mestres de La Masia del futur. El treball s’ha estructurat en tres grans eixos: esportiu, econòmic i social.

EIX ESPORTIU: UNA ESTRUCTURA QUE APOSTI PEL PLANTER

Les diverses dades i opinions recollides fan palès que cal apostar per una estructura esportiva que tingui al cap la continuïtat del model esportiu, amb una visió a mig i llarg termini. Tanmateix, cal fer un esforç per retenir el talent jove que ara fuig, invertint diners si cal, i reservant les inversions en jugadors de fora que millorin el que hi ha al Club. I caldrà, sens dubte, tenir una planificació de cessions adequada així com prou paciència perquè un jove jugador del planter es consolidi al primer equip.

EIX ECONÒMIC: UNA RELACIÓ INVERSAMENT PROPORCIONAL ENTRE EL DEUTE DEL CLUB I ELS MINUTS JUGATS PELS TALENTS DEL PLANTER

Amb un deute actual d’entre 157 i 490 milions d’euros, en funció del criteri comptable que s’utilitzi, hi ha un risc d’un creixement insostenible de l’endeutament si es fia el model esportiu enterament al curt terminisme i al mercat.

En el període 2009-2018 hi va haver una relació inversament proporcional gairebé perfecta, entre els minuts jugats al primer equip per jugadors de la Masia i els nivells de despesa i endeutament. Així, a la temporada 2012-2013 es va arribar al pic de minuts jugats (24.014) amb la despesa per fitxatges més baixa del període considerat (33 milions d’euros); per contra, en la temporada 2017-2018 els minuts jugats pels de casa tocaren fons (12.748) i la despesa en fitxatges es disparà (359,37 milions d’euros).

EIX SOCIAL: “MÉS QUE UN CLUB” I PROPIETAT DELS SOCIS

En l’actual context, el Barça no pot competir econòmicament contra clubs–Estat o societats cotitzades, sense sobre endeutar el club i dur-lo a les portes de la definitiva mercantilització, és a dir, de la pèrdua del tresor més preuat: de la propietat dels socis.

Avui, que els primers equips professionals es puguin nodrir de jugadors formats a casa, amb prou nivell per competir a l’elit, serà un factor clau que permetrà mantenir a llarg termini l’actual estructura de propietat del club. Allò que coneixem com La Masia no és tan sols doncs fonamental per conservar la identitat esportiva del club, allò que s’ha anomenat ADN Barça, sinó que també és el que permetrà o deixarà de permetre que les senyores i els senyors −Ramones i Ramons− segueixin essent propietaris del club.

A més, que els socis i aficionats del Barça es sentin seu el club no només rau en la propietat, sinó que també existeixi un vincle emocional amb l’ equip. En aquest sentit, s’ha detectat també una correlació entre els minuts dels jugadors de casa al terreny de joc (que en les dues darreres temporades ha estat el més baix de la dècada 2009-2019) i l’assistència a l’estadi. Sembla doncs, que un equip amb molta presència de jugadors del planter genera més identificació i, per tant, més assistència al camp.

UN DEBAT OBERT ENTRE LES DIVERSES SENSIBILITATS BLAUGRANA

Per posar sobre la taula aquestes idees l’acte ha comptat amb la presència de la directora de formació del CAR de Sant Cugat, Susana Regüela, el pare del jove futbolista del planter Lluís Anaya, el directiu del FC Barcelona responsable de La Masia Xavier Vilajoana i el periodista Frederic Porta. Tots ells han coincidit en la importància de La Masia com a pedra angular del futur blaugrana, tot i que han discrepat en la manera d’aconseguir aquest objectiu i en el camí que s’està seguint: per uns, apropa al Barça a aquest model d’èxit mentre que per un altres, l’està allunyant.

Article escrit per: El Senyor Ramon

Anfield Road