L’Estat del Barça i el seu Futur

EL SENYOR RAMON ALERTA DEL PERILL DE QUE EL BARÇA S’ALLUNYI DEL SEU PROPI ADN I DEIXI DE SER “MÉS QUE UN CLUB”

El Think Tank celebra un nou acte a Barcelona on s’analitzen els principals aspectes que preocupen a l’entorn blaugrana

El model esportiu, la política de fitxatges, l’elevat endeutament econòmic i el poder de jugadors, d’entre els aspectes que més preocupen 

Esteve Calzada, actual director general de Prime Time Sport, i els periodistes Pilar Calvo i Toni Padilla, ponents destacats de l’acte

Barcelona, 26 de juny de 2019. El Senyor Ramon, el primer Think Tank o laboratori d’idees a l’entorn del FC Barcelona, ha celebrat un acte a l’Espai Màfic per debatre i reflexionar sobre els principals aspectes que preocupen als socis i seguidors del Barça. 

En un format innovador, conduït per Pol Marsà i estructurat en primera part, segona part, pròrroga i penals, el Think Tank ha volgut donar veu a diferents actors de l’àmbit blaugrana, i ha comptat també amb el propi club, representat pel portaveu de la Junta Directiva, Josep Vives. 

Primera part: els dubtes sobre el model esportiu 

En la primera part de l’acte de debat, el periodista Toni Padilla i Ramon Planas, membre de El Senyor Ramon, han debatut intensament sobre l’actual moment esportiu del Barça i sobre el model de joc, així com del rendiment de l’equip en els partits clau de la Champions de les dues darreres temporades. 

Per a Toni Padilla “El Barça té a Messi i a una generació privilegiada de jugadors, forma part de l’elit del futbol però no ha jugat cap final de Champions en els darrers 4 anys”. Segons el periodista “s’ha d’embolcallar bé al millor jugador del món” i en qualsevol cas, “el Club ha d’estar per sobre dels jugadors”. 

Segona part: una erràtica política de fitxatges i un elevat endeutament 

En la segona part, Esteve Calzada, CEO de Prime Time Sport i ex director de marketing del FC Barcelona, la periodista Pilar Calvo i Eloi Noya, membre del Senyor Ramon, han posat l’èmfasi en l’elevat deute econòmic del club, i el perill que posi en joc l’estructura estatutària del club i que el Barça deixi de ser propietat dels seus socis. 

Per Esteve Calzada “la capacitat de generació d’ingressos dels clubs de la Premier és enorme, i per tant, el Barça ha de competir pels fitxatges de forma global, i la clau és encertar”

Com a exemple cita al Liverpool, un club que ha encertat molt amb els fitxatges i que té una política salarial molt raonable. I afegeix que “aquest any seguirà havent una inflació perquè els clubs grans s’han de reforçar, i això encarirà els fitxatges”. 

Pilar Calvo ha posat de manifest que “avui en dia ja no es fitxen jugadors, es fitxen empreses, amb tot el que això comporta”. 

Tots dos coincidiren en la necessitat de trobar noves fonts de finançament, ja sigui per la via de construir un nou estadi, més modern i funcional, que permeti maximitzar els ingressos, o per la via de vendre jugadors, però venent bé.

Pilar Calvo ha posat de manifest la importància de preservar el model i la identitat del club i que el Barça segueixi essent propietat dels socis.  

Pròrroga: la veu dels socis i aficionats 

Una de les preocupacions més expressades pels diferents socis i afeccionats que han pres el torn de paraula ha estat d’una banda la política de fitxatges – “no volem fitxar cromos” – ha manifestat un soci, en referència als possibles fitxatges de Neymar o Griezman. També l’aspecte econòmic preocupa, en especial l’elevat deute del club i la despesa que pot significar el nou Espai Barça. En referència al possible retorn del brasiler al Camp Nou, els socis han manifestat la seva incomoditat ja que aniria en contra dels valors del club, uns valors que són un dels principals actius a preservar.

Els penals: 10 idees clau

Per cloure l’acte, Joana Barbany i Jesús Magem, membres d’El Senyor Ramon, han proposat 10 idees principals que El Senyor Ramon incorporarà al seu Manifest. Són les següents:  

1-Cal mantenir els valors que al Barça tant li va costar trobar. Una filosofia de joc concreta arrelada a la casa i als valors de La Masia.

2- L’estructura esportiva del Barça ha d’anar alineada amb aquests valors i filosofia de joc, no només al primer equip, sinó en tota l’estructura formativa. Creiem que ara no és així.

3- Liderar i governar és escoltar, creiem que la Junta Directiva del Barça ha d’escoltar més els socis i aficionats i no prendre decisions que no són compartides per una gran majoria de la massa social blaugrana.

4- Tenir el millor jugador del món no assegura res si no es construeix un bon equip al seu voltant, no només de noms, sinó de valors.

5- Gran part de l’èxit d’una entitat esportiva d’elit rau en el respecte dels rols de cada estament: els jugadors han de fer de jugadors i els directius, de directius

6- La plantilla s’ha d’anar renovant amb jugadors dels planter i 4 ó 5 jugadors de referència mundial. No son acceptables fitxatges internacionals de segona fila a alt cost econòmic ni la renovació a l’alça de jugadors que ja no estan al seu millor moment de joc.

7- L’endeutament del club no pot arribar fins a nivells insostenibles. Cal administrar els recursos amb racionalitat i visió de mig / llarg termini, sense caure en improvisacions milionàries que no amaguen ni resolen els problemes.

8- Creiem en la transparència com a valor intrínsec a la gestió, el ClUb ha de ser transparent en tot allò que faci, especialment en el terreny econòmic.

9- Fem una crida a l’entorn blaugrana, a la massa social, per no amagar el cap sota l’ala quan les coses no van bé i sortir a expressar idees, opinió i mirar de canviar les coses. Nosaltres no estem anestesiats. La crítica, si és constructiva i serveix per a millorar aspectes concrets, és una eina fonamental per a evolucionar.

10- El Barça és Més que un Club perquè ha representat Catalunya en moments difícils. El valor de la catalanitat forma part de L’ADN Barça i el Club l’ha de tenir present i defensar. 


Anfield RoadBill Shankly